Bu haber 04 Aralık 2010, Cumartesi 17:06:54
eklenmiştir. 599 kez okunmuştur.
35 yılın ortalamasının üzerinde seyreden havası ilimizde özellikle erik ağaçlarına meyve verdi
Geçtiğimiz Kasım ayındaki ortalama hava sıcaklığının son 35 yılın 11.4 derece olan ortalamanın 5,2 derece üzerinde 16.6 derece olarak seyretmesi nedeniyle Kocaeli bölgesinde özellikle erik ağaçları meyve verdi. Diğer meyve ağaçları da çiçek açarken, meyve veren ağaçların biraz yüksek kesimlerde daha dikkat çekici olduğu belirtildi. Kocaeli Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu, hava sıcaklığının mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesi nedeniyle tüm ağaçların tomurcuklarıp çiçek açtığını belirterek bu iklim koşullarının bölgede meyve verimini yüzde 10 ile 15, hububatta ise yazde 30 ile 40 arasında düşüşe yolaçacağını söyledi.
Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı Kocaeli bölgesinde erik ve nar ağaçları çiçek açıp meyve vermesi çiftçileri tedirgin etti. Son haftalarda görülen aşırı sıcaklar nedeniyle meyve ağaçlarında erken uyanma olduğunu söyleyen Kocaeli Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu, "Aralık ayında olmamıza rağmen erik ağaçları çiçek açtı. Ben ilk kez bu ayda ağaçlarda çiçek görüyorum. Özellikle üst kesimlerde güneş ve rüzgar alan bölgelerde köylülerimiz poşetlerle erik topladı. Normal zamanda bu aylarda meyve ağaçlarının soğuklama dönemine girip kendini uyku devresine alması gerekirdi." dedi.
SEBZELERDE ANORMAL BÜYÜME, EKİNDE ÇÜRÜME
Sebze ekili bölgelerde de aşırı büyüme olduğunu belirten Turoğlu şunları söyledi:
"Havanın sıcak olması nedeniyle sebzeler de inanılmaz bir hızla büyüdü. Köylü ne yapacağını şaşırmış durumda. Bunun yanı sıra bölgemizde hububat ekimi de yapılıyor. Araziye çıkıp yaptığmız tespitlerde çimlenme olayının tam gerçekleşmediğini görüyoruz. Yumuşak toprakta güneş ve lodostan dolayı çatlama olmuş. Çimlenme yapan arpa, yulaf, buğday kurumaya başlamış. Yaklaşık yüzde 30-40 civarı gibi hububatta köylünün zararı var. Meyvede ise yüzde 10-15 zararı olacağını tahmin ediyoruz. Havalar aynı şekilde devam ederse başta erik ve nar ağaçları olmak üzere kiraz ve şeftalide de aynı şekilde sıkıntı yaşanacak."
Geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Suat Aydın ise arazisinde ekili meyve ağaçlarının çiçek açtığını özellikle erik ağaçı dallarından sarkan erikleri topladıklarını söyledi. Çiftçinin 2011 yılından ciddi bir beklentisi olmadığnıı söyleyen Aydın, "Bu yıl çiftçi için zor geçecek bir sene olacak. Erken çiçek açan meyveler ve çabuk büyüyen sebzeler önümüzdeki günlerde havanın soğumasıyla birlikte yok olup gidecekler." diye konuştu -sondakika