Bütün dünyanın “İnsan sağlığı için” en tehlikeli zehirlerden biri olarak kabul ettiği BHC isimli kimyasal maddenin tonlarcası, ilimizde hepimizin burnunun dibinde durmaya devam ediyor.
KİMSE GÖTÜREMEDİ
Derince ile İzmit sınırında, Koruma Tarım fabrikasının hemen yanındaki arazide, Merkim isimli firmaya ait olduğu iddia edilen yıkık dökük depolarda duran BHC’yi yıllardır devlet, yerel yönetimler buradan kaldırmayı başaramadı. Zehirli madde bu depolardan alınıp, yok edilemeyince, şimdi sahipleri yıkık depo binalarının dışını köpüklü kaplayarak önlem almaya çalışıyor.
DAHA YILLARCA KALACAK
Merkim yetkilileri geçtiğimiz aylarda yaptıkları açıklamada, “BHC’yi imha edilmek üzere yurt dışına göndermeye başladık” demişlerdi. Birkaç TIR dolusu zehir yakılmak için Avrupa’ya gönderildi. Ama depolarda hala binlerce ton zehir var. Şimdi depo binaları köpükle kaplanıp, yalıtkan hale getirildiğine göre, BHC burada daha uzun yıllar kalacak.
YETKİLİLER İLGİSİZ
İzmit ile Derince’nin burnunun dibinde depolanan, çok büyük olasılıkla doğaya da karışan BHC’nin tasfiyesi veya denetimi konusunda ilimizde kimse bir şey yapmıyor. Çevre İl Müdürlüğü’nün de Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili kurumlarının da bu zehirle ilgili en küçük bir bilgisi bile bulunmuyor. Bu tablo, ilimizdeki yetkililerin çevre ve insan sağlığını koruma konusunda ne kadar ilgisiz olduğunu da kanıtlıyor -özgürkocaeli